Kentleşmeye Küresel Bir Bakış
 
Karabük Kent Konseyi ve 2023 Karabük Vizyonu Adlı Bildiri
 
 
Diğer Duyurular
 
 
 
Kent Konseyi ve Sorumluluk
Kent Konseyleri İşbirliği Yapacak
Kent konseylerinden Birlikte Hareket Kararı
Kent Konseyleri Şehrin Kalkınmasında Önemli Etkendir
Geleceğimize Katkı Sağlanacak
Diğer Basın Haberleri
 
 
 
2023'e Mektup
Geçmiş Sayılar
Karabük Kent Konseyi Dergisi Sayı 11
Karabük Kent Konseyi Dergisi Sayı 10
 
 
 
Karabük'te yaşamaktan mutlu musunuz?

Evet (649 kişi oy verdi)
Hayır (517 kişi oy verdi)
Kararsızım (144 kişi oy verdi)

Eski Anketler
 
 
 
 
Kent Konseyi Genel Kurulu Kent Meydanı Konusunda Ortak Aklı Harekete Geçirmeye Çalıştı
Kent Konseyi Genel Kurulu Kent Konseyi Başkanı Özcan BÜYÜKGENÇ Başkanlığında 24 Mart Çarşamba günü saat 18.00 da belediye meclis toplantı salonunda toplandı.

Sayfayı Paylaş
Haber Tarihi: 26.03.2010, 17:46:45

Toplantı açılış konuşmasını yapan Özcan BÜYÜKGENÇ;
“Göreve seçildiğimiz ilk günden itibaren amacımız kent konseyini kurumsallaştırmak ve gelişmiş ülkelerde ve gelişmis demokrasilerde olduğu gibi  danışılan bir organ haline getirmekti. Bunun mücadelesini verdik ve vermeye de devam ediyoruz. Bunun içinde ilk önce yönetim kurulu olarak ayda bir toplanma kararı aldık ve bunu aksatmadan devam ettirmekteyiz. Bu toplantılarımızda kentle ilgili istişareler ve beyin fırtınaları yapılmaktadır.

Biz ilimizde ortak aklı harekete geçirmeye çalıştık ve çalışıyoruz. Biz inanıyoruz ki ortak aklı hayata geçirdiğimizde her şey daha güzel olacak.

Çok değerli kent konseyi üyeleri;
Seçildiğimiz günden bu güne 8 ay geçti.Size kısaca bu 8 ayda yapılanlardan bahsetmek istiyorum.
1.Öncelikle yürütme kurulumuz  ayda 1 mutat toplanma kararı aldık ve bunu aksatmadan devam ettiriyoruz.

2. Kent Konseyimizin kurumsallaşması için kent konseyimizin web sayfasını yaptık ve hizmete girmesini sağladık.

3. Kent Konseyimizin çalışma yönergesini hazırladık ve genel kurulumuzun oy birliği ile çalışma yönergemiz kabul edildi ve birçok ildeki kent konseylerine örnek oldu.

4. Kent Konseyimizin çalışma ofisi oldu.

5. Kent Konseyimizin genel sekreterini, başkan yardımcısı , yazman ve saymanını seçtik.
Sayın İrfan KARTAL kent Konseyimizin Genel sekreteri oldu. Sayın Mustafa Yavru kent Konseyimizin Başkan Yardımcısı seçildi. Sayın Tuba Başsarıoğlu Yazman Ve sayın Aysel Özbay da Sayman seçildi.

6. Kent Konseyi olarak ilk günden beri öncelikli konu ilan ettiğimiz Tıp Fakültesi kararının çıkması için süreci yakından takip ettik, sorumlularla sürekli temasta olduk ve çok şükür Tıp Fakültesi kararımız da çıktı.

7. Hava kirliliği ile mücadele konusunu sürekli gündemimizde tuttuk. Bununla ilgili olarak çok değerli il çevre müdürümüz, konseyimizin üyesi sayın Ahmet IŞIK yürütme kurulumuzu son durumla ilgili bilgilendirdi ve bu bilgilenme üzerine Kardemir Genel Müd. Ziyaret ettik ve Kardemir genel müdürü Yürütme Kurulumuza yaptığı çevre yatırımları ile ilgili olarak 2 saati aşkın bir süre bilgilendirdi. 2008-2012 yılları arası hava kirliliğini önlemek için 60 milyon avro yatırım yaptığını görünce kentimiz adına sevindik.Çünkü biz şuna inanıyoruz.Kentimizde yaşayan insanların sağlığından daha değerli hiçbir şey olamaz.

8. Yine hava kirliliğinin önlenmesi için genel kurul olarak oy birliği ile kömürcüler sitesi kurulması kararı aldık ve bu kararı Belediye Meclisine iletmiştik.Belediye Meclisi de gelecek yıldan itibaren Karabük içinde kömür ve odun satışlarını yasaklayan ve kemal oyman mevkiinde kömür ve oduncular sitesi kurulmasına dair bir karar aldı.

9. Anın meydanının aslına uygun olarak yeniden inşa edilmesi için yürütme kurulu olarak bir karar aldık ve bu kararımızı yazılı olarak belediye meclisine ilettik.

10. Kent Konseyi Yürütme Kurulu olarak ilk toplantımızda yılda bir dergi çıkarma kararı almıştık ve bu 3 Nisana özel olarak Belediye Başkanlığımızın katkıları ile güzel bir dergi çıkarıyoruz.

İnşallah kısa bir zaman içinde de kent konseyimizin kadın, gençlik, çocuk ve engelli meclisinide kurarak çok katılımcı ve çok sesli bir konsey olacağız.

Sayın ve çok değerli kent konseyi üyeleri biz büyük düşünüyoruz. Biz ilk günden beri 2023’e odaklandık. Cumhuriyet kenti olan Karabük’ün Cumhuriyetimizin 100 yaşına girdiği tarih olan 2023 yılında nerde olmasını istediğimizin planlanmasını ve buna göre çalışmalar yapılmasını arzuluyoruz. Bu konuda farkındalık oluşturmak istiyoruz ve çıkaracağımız bu dergide de bu konuya çok büyük önem verdik.Bu konuyu işledik.

Değerli Kent Konseyi üyeleri 13 şubat 2010 tarihinde Bursa ilinde  Bursa Kent Konseyi Başkanlığının ev sahipliğinde Türkiye Kent Konseyleri Başkanları Toplantısı gerçekleştirildi. Bu toplantıda bu 2023 yılı kent vizyonu projemizden bahsettim.Katılımcılar projemizi ayakta alkışladı ve kendileri de böyle bir çalışma başlatmak üzere bizden detayları istediler.

Ayrıca bu Bursa Kent konseyleri toplantısında tüm kent konseylerinin katılımıyla ortak bir platform oluşturulması ve bu platformla ilgili olarak 13 ilin katılımıyla bir çalışma grubunun ilk toplantısını Konseyimizin ev sahipliğinde Karabük’te yapılması kararlaştırıldı.Bu toplantıya 13 ilin Kent konseyi başkanları ve genel sekreterleri gelecek ve bu şekilde kentimizin tanıtımına da katkı yapmış olacağız.

Ayrıca yeni bir proje başlatıyoruz.Projemizin adı “Karabük Konuşuyor” projesi.Projemiz kapsamında Karabük kenti ve kentte yaşayanları ilgilendiren her konunun konuşulmasını amaçlıyoruz. Konuşulmayan hiçbir şey kalmasın istiyoruz.

Bu gün burada bu projemizi de gerçekleştirmiş oluyoruz. Bugün burada Karabük konuşuyor projesi kapsamında Belediye Başkanlığının Kent meydanı projesini görüşmek üzere toplanmış bulunmaktayız. Kent Meydanı tüm kentin istifade edeceği bir yer. Bundan Dolayı da Belediye Başkanlığı Kent Konseyimizin bu konuda görüşlerini istedi.Bu meydanda ne olmasını istersiniz dedi.Ben kendilerine teşekkür ediyorum.

Çok Değerli katılımcılar bu gün burada bir hedefimizin daha gerçekleşmeye başladığının haklı kıvancını yaşıyoruz. Hani biz Kent konseyleri danışılan bir organ olsun demiştik ya işte bu gün o gerçekleşiyor. Hani biz ortak aklı harekete geçirelim demiştik ya işte bu gün burada o gerçekleşiyor.”” dedi
Kent konseyi başkanından sonra söz alan belediye başkanı Sayın Rafet VERGİLİ kent meydanı ile ilgili düşüncelerini konsey üyelerine aktardı. Sayın VERGİLİ “Tarihe miras bırakabilecekleri bir meydan yapmak istediklerini bu yönde mimarların ve bu işten anlayan herkesin destek olmalarını beklediğini belirtti. Ayrıca kent meydanı projesinin basite alındığını , topluma ve gençlere mesaj verebilecek ,insanları düşünceye sevk edebilecek bir meydan yapılmasını, meydanın içinde bir anıt olmasını istediğini belirtti. Bu meydanda mitinglerin yapılmasını, törenlerin yapılmasını arzuladığını dile getirerek kent konseyinin düşünce ve önerilerini önemsediğini belirtti.

Başkan vergilinin ardından konsey başkanı Özcan BÜYÜKGENÇ konsey üyelerine söz verdi.

İlk sözü alan konsey üyesi Yaşar ÇINAR; Bu meydana Karabük’ü ve aynı zamanda kardemiri de simgeleyen Yüksek Fırın,Pota Vb Gibi şeylerin örneğinin yapılabileceğini dile getirdi.

İlhan ALPBOĞA; Karabük’ün girişindeki anıtın yeniden tasarlanarak kent meydanına alınmasını talep etti.

Mustafa CÜNÜK; Kent konseyinde meydan projesinin tartışılmasından mutlu olduğunu dile getirerek geçmişten taşıdığı kültürle, inancı simgeleyen bir anıt olmalı.Dünü ve bugünü anımsatmalı, yarınımız olan gençlerimize de mesajların yükleneceği bir meydan olmalı.kent merkezi gündem merkezli olmalı.Kent meydanı sadece tören alanı olarak kalmamalı.Eğitim alanı da olmalı dedi.

Celal BULUT; Meydan projesi için belediye başkanına teşekkür ederek kent meydanının özellikle üniversiteli gençlerin gelebileceği bir meydan olmasını istedi.

Mehtap BAŞARAN; Kent meydanının yarışma proje ile belirlenmesini ve 6-7 evin bırakılmasını ve bu evlerin kent müzesi olmasını istedi.

Necati EROĞLU; Cumhuriyet kentine yakışır bir meydan olmasını istedi.

Bünyamin COŞKUN; 38 evlerin önünden Atatürk anıtına çıkan Tek yönlü yolun iptal edilmesini, Eski öğretmen evi ve büfelerin kaldırılarak meydana dahil edilmesini, meydan projesinin yarışma ile belirlenmesini ve valilik binası ile adliye binasının Safranbolu evi mimarisinde giydirilmesini istedi.

Münife TANER; Emeklilerin rahat edebilecekleri bir ortamın olmasını,yeşilin olmasını, çocuklar için oyuncak ev olmasını, gençler için Safranbolu evi tarzında sanat köşesinin olmasını istedi.

M. Turgut KURTOĞLU; Meydanın 2500 öncesinde olduğu gibi demir dağını eriten Ergenekon Ruhunu canlandırmasını ve tam bir meydan olmasını ve birkaç eski evin bırakılmasını,tarihi figürlerle tarihi alan olarak düzenlenmesini istedi.

İl Emniyet Müdürü Hulisi ÇELİK;kent müzesinin olmasını,çelikle ilgili kenti vurgulayan bir simge olmasını,Gençlerin yaşlıların iç içe oturabilecekleri mekanlar olmasını ve bu konuda ortak akılla işlerin yapılmasını istedi.

Zafer ACAR; Bu süreci kavga ile değil şimdi olduğu gibi ortak akılla yürütülmesini ve bu konuda duyarlı olunmasını, halkın bölünmemesini istedi.

Son olarak kent konseyi Başkanı Özcan BÜYÜKGENÇ yapılan görüşmeyi özetleyerek bugün burada ortak aklı harakete geçirmek için toplandık. Ve belediye başkanlığına proje ile ilgili olarak beyin fırtınası yöntemiyle katkıda bulunduk. Bunlar ilk toplantılar. Bir şeyler şekillendikten sonra tekrar bu konuyu görüşebiliriz. Ancak bugünkü toplantımızdan genel olarak şu sonucu çıkarabileceğimiz kanaatindeyim.öncelikle
1.Meydanda yer altı parkı olmalı
2.Fuar alanı olmalı
3.Mitingler için alan olmalı
4.Müze olmalı
5.Kenti ve çeliği simgeleyen figürler olmalı
6.Eskiden birkaç ev bırakılmalı
7.Sanatsal ve kültürel faaliyetlerin sergilendiği mekanlar olmalı
8.Yeşile önem verilmeli.
Diyerek. Toplantı sona erdi.
 
Haber Videosu :
 
Kategori Kategori : Kent Konseyi Toplantıları
Okunma Okunma : 1956
Tarih Tarih, Saat : 26.03.2010, 17:46:45
Kaynak :