Kentleşmeye Küresel Bir Bakış
 
Karabük Kent Konseyi ve 2023 Karabük Vizyonu Adlı Bildiri
 
 
Diğer Duyurular
 
 
 
Kent Konseyi ve Sorumluluk
Kent Konseyleri İşbirliği Yapacak
Kent konseylerinden Birlikte Hareket Kararı
Kent Konseyleri Şehrin Kalkınmasında Önemli Etkendir
Geleceğimize Katkı Sağlanacak
Diğer Basın Haberleri
 
 
 
2023'e Mektup
Geçmiş Sayılar
Karabük Kent Konseyi Dergisi Sayı 11
Karabük Kent Konseyi Dergisi Sayı 10
 
 
 
Karabük'te yaşamaktan mutlu musunuz?

Evet (649 kişi oy verdi)
Hayır (521 kişi oy verdi)
Kararsızım (145 kişi oy verdi)

Eski Anketler
 
 
 
 
Karabük’ün Ne İstediği Önemli…


Sayfayı Paylaş
Haber Tarihi: 24.12.2009, 13:29:31

Kent Konseyi Başkanı Özcan Büyükgenç dün gazetemizin sorularını yanıtladı.1973 yılında Cumhuriyetin 50. yıldönümü anısına Karabük’ün öz değerleri ile yapılan Atatürk anıtının eski haline gelmesi için gelen talepleri değerlendirdiklerini belirten Büyükgenç, konunun 4 Aralık tarihinde Belediye Meclisinde görüşülerek İmar komisyonuna havale edildiğini söyledi.

***

Karabük’ün son üç haftadır gündemini oldukça meşgul eden Karabük’e Orman Bölge Müdürlüğü kurulmasına ilişkin sorumuza ise Büyükgenç gayet net ve açık cevap vererek “ Orman Bölge Müdürlüğü kurulsun demeden önce, bunun avantajı ne olacak, Karabük’e kurulması ne kadar gerekli, muhakkak olmalı mı? Kriterler nelerdir? İhtiyaç yokken, bizde olsun mantığı ile mi hareket ediliyor, tüm bunların sorgulanması lazım” dedi

 ***

Karabük Belediyesinin Yeşil mahalledeki yeni Hizmet binasında tüm birimleri ile taşınması gerektiğini savunan Büyükgenç “ Modern bir kent, modern projelerle yola çıkan bir Belediye modern bir yapıda hizmet vermeli. Belediye Başkanı söz vermiş olabilir ama binanın atıl şekilde durması, milletin parasının heba olmasına izin vermemeli. Binayı gördükçe içim acıyor” dedi.

***

3 Nisan Karabük Demir Çelik Fabrikalarının temelinin atılışının ve Karabük’ün kuruluşunun 73. yıldönümü nedeniyle düzenlenecek sempozyuma kent konseyi olarak gerekli hazırlıkları yaptıklarını belirten Büyükgenç, farklı bir içerikte Dergi hazırlığı içinde.

 ***

Karabük Kent Konseyi Başkanı Özcan Büyükgenç, dün gazetemizin Karabük gündemi ve Kent Konseyi çalışmalarına yönelik sorularını yanıtladı.

            Sorularımıza oldukça net ve açık cevaplar veren Büyükgenç’in Karabük üzerine değerlendirmeleri gayet objektif oldu. Kent konseyi çalışma yönergesinin Eylül ayında yapılan Genel kurulda oluşturulmasıyla birlikte çalışmalarına hız veren ve tavsiye niteliğinde aldığı kararları ilgili birimlere ileten kent konseyi son olarak bir dönem önceki Belediye Başkanı Hüseyin Erer tarafından yıkılan  Atatürk anıtının eski haline dönüştürülmesi ile ilgili tavsiye kararını Belediye Meclisine sunmuştu.

            Konunun Belediye Meclisinin 4 Aralık 2009 tarihli toplantısında gündeme alındığını ve İmar Komisyonuna sevk edildiğini belirten Büyükgenç “ biz, bize gelen imzalı dilekçeleri değerlendirerek aldığımız tavsiye kararını Belediye Meclisine ilettik. Meclis Aralık ayı toplantısında gündeme getirdi ve İmar komisyonuna havale edildi. 4 Ocak 2010 tarihinde yapılacak olan Meclisten olumlu karar çıkacağına inanıyoruz.Biz eskinin yıkılıp yerine yenisinin yapılması taraftarı değiliz. Var olanı yıkıp yapmak, devletin parasını çarçur etmekten başkaca bir şey değil. Burada emeğe saygıda önemli. Bu anıtın tekrar eski  haline döndürülmesi ile ilgili bizi çeken tarafı anıtın Cumhuriyetin 70. yıldönümü anısına yaptırılmış olması ve tamamen Karabük’ün kendi öz kaynakları ve değerlerinin burada imzası olması. Bence bu anıtın yakılması Cumhuriyete, Karabük’ün kendi öz değerlerine yapılmış haksızlıktır" dedi.

                HAVAMIZI KİMSE KİRLETEMEZ

Çevre ve Halk salığı adına Çevreye yönelik bir takım çalışmalar içersinde olduklarını, bu kapsamda Kardemir’le bir dizi görüşmeler yaptıklarını belirten Büyükgenç, başta Kardemir olmak üzere, tüm sanayicilerin bu konuda hasiyet göstermesi gerektiğini belirtti ve “Kardemir bizim için önemli olabilir, Diğer sanayi kuruluşları da. Ama İnsan sağlığından daha önemli hiçbir şey olamaz” dedi.

            Kömür konusunda da sıkıntılar olduğunu ortaya koyah Büyükgenç, “ bugün Karabük’te her mahalle ve köşede kömür satılıyor. Kalitesi nedir, havayı ne kadar kirletir meçhul. Bu yüzden biz kömür satışlarının denetimini kolaylaştırmak, kömür kalitesinin daha nitelikli olarak test edilmesi için kömürcüler sitesi oluşturulması yönünde Belediye Meclisine tavsiye kararında bulunduk” dedi.

 

            KURUMSALLAŞMAK ÖNEMLİ

Kent konseyinin kurumsallaşması gerektiğini belirten Büyükgenç, “bugün Avrupa ülkelerinde kentlerin gelişmesinde Kent Konseylerinin büyük rol oynadığını belirten Büyükgenç “Kent konseyleri halka karşı büyük sorumluluk üstlenen, siyaset üstü kurumlardır. Kent konseyinde alınan kararlar toplantılarda yasa gereği öncelikli olarak görüşülür.Avrupa ülkelerinde Kent konseyleri, kentlerin büyümesinde, gelişmesinde, kent adına yapılacak çalışmalarda önemli bir karar mekanizması, Türkiye’de böyle olmalı. Kent konseyi halkın sorunlarını, şehrin sorunlarını irdeleyen, bir üst merciye ileten önemli bir göreve sahip” dedi.

            BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ KURULSUN DEMEKLE OLMUYOR

Kent konseyi olarak Karabük gündemini son haftalarda oldukça meşgul eden Orman bölge Müdürlüğü konusundaki sorularımıza ise hayli farklı bir yaklaşımla cevap veren ve konuyu farklı değerlendiren Büyükgenç, adeta dialaktik yaptı. Konuyu bu açıdan ele alan Büyükgenç “ öncelikli olarak konunun bilimsel anlamda irdelenmesi lazım. Orman Bölge müdürlüğü Karabük için ne kadar önemli? Kurulması ne avantajları beraberinde getirecek. Muhakkak olmalı mı? Yoksa bizde de olsun mantığı ile mi hareket ediliyor, bunların sorgulanması lazım. Karabük hep sanayi kenti diye övünüyoruz, Karabük’te demir Çelik Sanayinin yanı sıra Orman ürünlerine dair sanayi oluşturulmalı. Bence bu çok geç kalmış bir olgu. Bugün Orman Bölge Müdürlüğünün kurulup, kurulmamasının yanı sıra Karabük’te Orman Sanayinin kurulması da gündeme taşınmalı” dedi.

           

            3 NİSAN’A HAZIRIZ

 

            3 Nisan Karabük Demir Çelik Fabrikalarının temelinin atılışının  ve Karabük’ün kuruluşunun 73. yıldönümü nedeniyle düzenlenecek sempozyuma kent konseyi olarak gerekli hazırlıkları yaptıklarını belirten Büyükgenç, farklı bir içerikte Dergi hazırlığı içinde olduklarını belirtirken, Kont Konseyi yene web sitesinin de hizmete girdiğini belirtti.

            Karabük halkının istek ve şikayetlerini web sitesi aracılığıyla kendilerine iletebileceklerini belirten Büyükgenç, ayrıca web sitesinde “Karabük’te yaşamaktan mutlu musunuz” şeklinde anket çalışması yaptıklarını söyledi. 

            Karabük’te doğup büyüyen, Üniversite yaşamı da dahil olmak üzere 14 yıl Karabük dışında kalan Büyükgenç, 14 yıl sonra geldiğinde izlenimlerini ise şu sözlerle anlattı: “ Öncelikle hayal kırıklığına uğradım. İnsan doğduğu, büyüdüğü kentin daha farklı olarak görmek istiyor. Daha küçülmüş, asosyal bir kentle karşılaştım. Bugün gördüğüm bu eksiklikleri hep birlikte tamamlamaya çalışacağız” dedi.

            Karabük kent Konseyi web adresi ise şöyle: kentkonseyi.karabuk.bel.tr

 
 
Kategori Kategori : Basında Kent Konseyi
Okunma Okunma : 3378
Tarih Tarih, Saat : 24.12.2009, 13:29:31
Kaynak : http://www.karabukhaber.com.tr/habergoster.asp?id=2247