Kentleşmeye Küresel Bir Bakış
 
Karabük Kent Konseyi ve 2023 Karabük Vizyonu Adlı Bildiri
 
 
Diğer Duyurular
 
 
 
Kent Konseyi ve Sorumluluk
Kent Konseyleri İşbirliği Yapacak
Kent konseylerinden Birlikte Hareket Kararı
Kent Konseyleri Şehrin Kalkınmasında Önemli Etkendir
Geleceğimize Katkı Sağlanacak
Diğer Basın Haberleri
 
 
 
2023'e Mektup
Geçmiş Sayılar
Karabük Kent Konseyi Dergisi Sayı 11
Karabük Kent Konseyi Dergisi Sayı 10
 
 
 
Karabük'te yaşamaktan mutlu musunuz?

Evet (649 kişi oy verdi)
Hayır (517 kişi oy verdi)
Kararsızım (144 kişi oy verdi)

Eski Anketler
 
 
 
 
Kent Konseyi Yürütme Kurulu Mayıs Ayı Toplantısını Yaptı
Kent konseyi yürütme kurulu 10-16 Mayıs engelliler haftası dolayısı ile toplantısını 10 Mayıs pazartesi günü Karabük sakatlar derneğinde yaptı.

Sayfayı Paylaş
Haber Tarihi: 11.05.2010, 4:14:58 PM

Toplantı öncesi bir konuşma yapan Kent Konseyi Başkanı Özcan BÜYÜKGENÇ öncelikle Annelerin Anneler gününü kutlayarak “Anneler sonsuzluktur. Anneler Kutsaldır. Cennet Annelerin Ayakları altındadır… Anneler fedakârdır… Annelerimizin üzülmesini hiç birimiz arzulamayız. Ancak yine son zamanlarda artan terör olayları münasebetiyle annelerimizin yürekleri kanamaktadır. Yine birçok eve ateş düşmektedir… Ben özellikle o annelerimiz için Allahtan sabır diliyorum. Artık bu terörün kökünden kurutulması için lütfen daha fazla bir şeyler yapalım. Yürekler yanmasın. Analar ağlamasın… Şehit annelerimizi saygı ve hürmetle selamlıyorum. Ellerinden öpüyorum.”dedi ve “Anne evladını kaybediyor… Ama ağlamayacağım, düşmanları sevindirmeyeceğim diyerek bağrına taş basıyor… Ve Puslu gözlerle Vatan sağolsun diyor. Annelerimiz her alanda olduğu gibi bu konuda da fedakârlığını bir kez daha gösteriyor. Anneler engelli çocukları ile yaşarken de çok fedakâr… Allah böyle takdir etmiş. Ne yapalım diyerek, isyandan uzak bir şekilde engelli evlatlarını bağrına basıyor ve onlar için fedakârlık üstü bir duruş sergiliyor. Kendisi yemiyor çocuğuna yediriyor, kendisi giymiyor çocuğuna giydiriyor. Geceleri uyku nedir bilmez ama buna rağmen evladının kılına zarar gelmesini istemez… Engelli çocuğu büyütmek zordur… Çok daha büyük fedakarlık ister. Engelli çocukla yaşamak zordur… Çok daha fazla sabır ister… işte o eli öpülesi annelerimiz her alanda olduğu gibi engelli çocuk büyütme konusunda da çok büyük fedakarlık ve sabır örneği sergilemektedirler. Ben engelli çocuğu olan annelerimizin de ellerinden öpüyorum ve saygı ile selamlıyorum” dedi.
Kent konseyi başkanı Özcan BÜYÜKGENÇ konuşmasına “Özürlü insanların yaşadıkları sorunlar sadece kendilerinin değil; ailelerinin, çevrenin, toplumun, kısacası tüm insanların ortak sorunudur. Özürlülerin gelişmelerini sağlamak için onların iyi eğitilmeleri, beceriler ile donatılmaları, fırsat ve elverişli ortamlar yaratarak iş yaşamlarına dahil edilmeleri gerekir. Ülkemizde yaşayan özürlülere çalışma yaşamında yer verilmesi yoksulluğun azaltılmasında olumlu etki yapacaktır. Bu anlamda, özürlü vatandaşlara acıma duyguları ile yaklaşmak yerine, kurumsal hizmetlerin geliştirilmesi esas alınmalıdır.” Diyerek; “Tüm Türkiye de ve hatta dünyada olduğu gibi İlimizde de engelli vatandaşlarımızın sorunları vardır ve bu sorunlar bir an önce giderilmeli veya en kısa zamanda asgari düzeye çekilmelidir. Engelli vatandaşlarımızın en önemli sorunlarından biri mimari engelliliktir. Bir diğeri ulaşımdaki engelleridir. Toplu taşıma araçlarında kendileri ile ilgili düzenlemeler yok denecek kadar azdır. Bir diğer sorunları ise teknolojik engellerdir.”dedi.
BÜYÜKGENÇ ayrıca “Engellilerin toplumla bütünleşmesinin önündeki en önemli engel ise istihdam sorunudur. Bu gün ülkemizde engelliler işsiz kalmanın ezikliği içindedirler. Üretken ve yaratıcı çalışma, insanca ve onurlu bir yaşam sürdürebilmenin ön koşuludur. Engelli vatandaşlarımız toplumdan bir ayrıcalık beklememektedir ancak diğer insanlara verilen hakların kendileri içinde verilmesini talep etmektedir. Engelli vatandaşlarımız için meslek edindirici kurslar açılmalı ve istihdamına imkân sağlanmalıdır. Yaşanılan konuttan tüm kamusal yaşam alanlarına, ve ulaşım araçlarına kadar tüm çevresel unsurların engellilerin özellikleri ve gereksinimleri dikkate alınarak tasarlanması gerekmektedir.Engelli vatandaşlarımızı sadece 10-16 Mayıs tarihlerinde değil, tüm yaşamları boyunca anlamalı, topluma kazandırmalı ve yaşamlarını daha iyi hale getirmek için çalışmalıyız. Bu çalışmalar özürlüsüyle barışık bir topluma çimento olacaktır.” Diyerek 2023 Kent Vizyonundaki hayalini dile getirdi ve bir çağrı yaptı “2023 Kent vizyonumuzda ki hayalimiz ilimizde engelliler için mimari ve ulaşım yönden engel kalmamış bir kent haline gelmektir. Bu konuda seçilmiş ve atanmış yöneticilerimize çok büyük görevler düşmektedir. Lütfen kendilerini engelli vatandaşlarımızın yerine koysunlar ve ona göre çalışma yapsınlar. Çünkü hepimiz potansiyel bir engelli adayıyız. Bu çalışmaları şimdiki engellilerimiz için yapmazlarsa bile hepimizin bir gün potansiyel engelli adayı olarak düşündüğümüzde kendileri için yapsınlar. Lütfen bir gün hep birlikte bir tekerlekli sandalyeye binelim ve evlerimizden iş yerlerimize bu tekerlekli sandalyeler ile gidelim. Ben inanıyorum ki bunu yaptığımızda engellileri daha iyi anlayacağız. Gelin engellilerin önündeki engelleri hep birlikte kaldıralım… Ve engellere takılmayalım.” dedi.
BÜYÜKGENÇ  in konuşmasından sonra sakatlar derneği başkanı Muittin yılmaz ise “bu haftamızda bizi yalnız bırakmadığınız için sizlere teşekkür ediyorum. Engelli olmak gerçekten çok zordur. Bunu yaşamayan anlayamaz. Ancak şunun da unutulmaması gerekmektedir ki herkes engelli adayıdır. Allah kimseye vermesin ama bir gün birileri bir anda engelli olabilir… o yüzden lütfen kendilerini engellilerin yerine koysunlar ve ona göre hizmet etsinler” dedi.
Dernek başkanı Muittin YILMAZIN konuşmasından sonra gündem maddesi olan “ Engellilerin sorunları ve çözüm yolları” nın görüşülmesine geçildi ve şu kararlar alındı.

1. Toplu taşıma araçları Engellilerin kolay binebilecekleri asansör sistemini uygulamalıdır ve bu konuda gereken yapılmalıdır.
2. Kentte kaldırımlara çıkarken ve inerken kullanılan engelli rampalarının önlerine zaman zaman araç park edilmektedir. Bu araç parklarından dolayı engelli vatandaşlarımız mağdur olmaktadır. Buralara araç park ettirilmemeli ve araç park eden sürücülere gereken yasal müeyyideler uygulanmalıdır.
3. Sinyalizasyon sistemlerinin (trafik lambalarının)sesli hale getirilmesi gerekmektedir.
4. Tüm resmi kurumların engelliler bakımından erişilebilinir olması gerekmektedir.
5. %40 ve üzeri engelli çalışan vatandaşlarımızın toplu taşıma araçlarından %50 indirimli yararlanabilmesi için gerekli düzenlemenin yapılması gerekmektedir.
6. Mimari Engellerin kaldırılması, kaldırım ve yolların buna göre düzenlenmesi gerekmektedir.
7. Banka, hastane ve numaratör kullanılan tüm alanlarda Görsel uyarı siteminin yanında sesli uyarı sistemi de kullanılmalıdır.
8. Engelli vatandaşlarımızın dolmuşlar ve halk otobüsleri tarafından zaman zaman alınmadığı tespit edilmiş olup, bu konuda daha duyarlı davranılması gerekmektedir.
9. Engellilerin istihdamını kolaylaştıracak meslek edinme kurslarının yapılması gerekmektedir.

 
 
Kategori Kategori : Kent Konseyi Toplantıları
Okunma Okunma : 1648
Tarih Tarih, Saat : 11.05.2010, 4:14:58 PM
Kaynak :